keskiviikko 13. marraskuuta 2013

Kestävät ruokavalinnat/puhdistuspalvelun tunnit

Kestävät ruokavalinnat

Ekologinen ruokavalio perustuu kasvipainotteiseen ruokaan. Siinä pyritään huomioimaan ruoan valinnan merkitys niin yksilön terveydelle kuin yhteiskunnalle ja luonnolle. Ihmisen hyvonvointi on riippuvainen ympäristön hyvinvoinnista ja terveydestä.

Kasvisruoka on
 - Taloudellinen (liha ja lihajalosteet ovat kalliita)
 - Terveellinen ja turvallinen (jos maitotuotteilla täydennetty)
 - Eettinen valinta (ruokaa riittää useammille)


Toimiminen kestävän kehityksen tavoitteiden mukaisesti:
  • Suosi reilun kaupan tuotteita ja tue paikallista työllisyyttä
  • huolehdi ruoka -ja tapakulttuurin perinteistä
  • Suosi perinteisiä ruoka-aineita ja käytä vuodenajan sesonkituotteita
  • Suosi ympäristäystävällistä luomuruokaa ja vältä pakkauksia ja kuljetuksia
  • Kompostoi ja kierrätä jätteet
  • Vältä turhaa kuluttamista ja säästä luonnonvaroja
  • Suosi kotimaista!

Säilömällä itse ruokia kesältä, voit vähentää talven ruokamenoja. Säilö mm. marjoja hilloksi tai mehuksi, sieniä ruokiin ja kuivatukseen, sekä kasviksia tai niistä tehtyä ruokaa pakkaseen. Marjoja tai vihanneksia voit kuivattaa, idättää, hapattaa tai kasvattaa versoja. Kuivattaa voit uunissa pellillä, verkolla tai ritilällä.

Ekologiset valmistusmenetelmät:
  • Syö suurin osa ruoasta kypsentämättömänä
  • Säästä energiaa ja raaka-aineita
  • Mieti mitä ruoanvalmistusastiaa tai laitetta käytät
  • Pilko, raasta ja sekoita käsin
  • Kasvisten ravintoarvo säilyy parhaiten kun käytät hellävaraista kypsennystä, haudutusta tai höyrytystä
  • Vältä rasvassa käristämistä ja ylikypsentämistä
  • Hyödynnä lieden ja uunin koko lämmitysaika ja jälkilämpö















Tässä vielä linkki preziin:  http://prezi.com/s45nq2yp4pov/?utm_campaign=share&utm_medium=copy&rc=ex0share


Lähteet
Vihreät silmälasit, Tuula Kuivanen, WSOY




















Ei kommentteja:

Lähetä kommentti